top of page

5 Tips voordat je start met je eerste yogales:


Je hebt je net ingeschreven voor yogales, maar je hebt geen idee wat je te wachten staat of je denkt: ik zie wel, en als je er staat kom je tot ontdekking dat je neus enorm aan het lekken is en je geen zakdoekjes hebt meegenomen......wat nu?


Dan volgen hieronder wat tips, zodat je meteen al wat makkelijker van start gaat.


Tip #1 - Wat je meeneemt.


Je doet uiteraard gemakkelijk zittende schone kleding of sportkleding aan en zorgt dat je schoon bent, zonder overmatig parfum. Verder zit in je tas een groot badlaken, sokken met antislip nopjes voor in de winter als je last hebt van koude voeten, een flesje water en zakdoekjes. Als je die per ongeluk toch bent vergeten vraag dan om een zakdoekje want die zijn aanwezig! Je mobieltje staat op niet storen.

Dekens, matje en kussentjes zijn aanwezig voor de ontspanning aan het einde van de les.


Tip #2 - Yoga is geen wedstrijd.


Waar bij andere sporten veelal aan competitie gedaan wordt is dat bij yoga niet het geval. Dat werkt averechts zelfs. Zeker als je beginner bent is je lichaam nog wat stijf, gun jezelf dus wat ruimte en ga je niet lopen vergelijken met degene naast je die al langer op les zit.

Je komt er voor jezelf om in jouw lichaam (en geest) meer ruimte te creeeren en kracht op te bouwen. Aan het einde van de les kan er een afsluiting zijn met thee, soms zitten we dan gewoon in stilte na te genieten.


"Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker." – Mahatma Gandhi -

Tip #3 - Aarden, aarden en nog eens aarden.


Toen ik voor het eerst yogalessen volgde, viel het me op dat ik steeds weer goed moest gaan staan of zitten, daar werd veel aandacht aan besteed. Toch ben ik mijn yoga docente er erg dankbaar voor. Ik had het nodig om goed te aarden en om beter in mijn lijf te komen, in mijn lichaam en niet alleen om vanuit mijn hoofd te leven.

Dus wil je voor de lessen al wat zelf doen, start dan met te voelen hoe je zit achter je bureau of hoe je staat te wachten in de rij bij de kassa. Bewust worden van het contact van je lichaam met de grond is het halve werk!

Tip #4 - Kom op tijd.


Kom zo'n 10 minuten van te voren, voordat de les start. Het is fijn om de les rustig te starten in plaats van gehaast om zo alvast een overgang te maken van de hectiek van de dag naar de rust van de les. Zo kom je gemakkelijker in de flow.

En voor de anderen is dat ook prettiger.


Tip #5 - Heb respect voor de grenzen van jouw lichaam.


Het is okay als jouw lichaam het aangeeft, om dan te stoppen met een yogahouding. Ik zeg altijd je mag het wel voelen maar het mag niet vervelend pijn gaan doen, dat is je grens. En met blessures ben je extra voorzichtig en mild voor het lichaam, want vanuit mildheid en respect voor het lichaam kan het lichaam herstellen en genezen. Eenmaal terug uit de houding ga je terug naar de basis positie, dat is of staan of zitten of liggen of de houding vanwaaruit je begonnen bent.Ik wens je een goede start!


Samenvattend: je komt er voor jezelf, in comfortabele schone kleding, met badlaken en flesje water. Je neemt tijd om even te 'landen" aan het begin van de les en gaat met respect voor je lichaam om.

Veel plezier en succes met je yogales!

Inschrijven kan hier
Namasté

Sigrid Bakker - Yoga Verlicht

32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page